Zeister Verkeersdebat in teken van verkiezingen

12-03-2018

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen vond in de Bibliotheek in Zeist een groot debat plaats over mobiliteit in de toekomst. Vrijwel alle partijen hadden hun lijsttrekker ingezet om aan de hand van prikkelende stellingen te reageren op de verkeerssituatie in deze Utrechtse gemeente. Dat gebeurde in aanwezigheid van zo'n 160 betrokken Zeistenaren. Vanuit de zaal kwamen veel reacties op de stellingen, die via een poll in het AD/Utrechts Nieuwsblad waren gepubliceerd. Daarop hebben ongeveer 12-honderd lezers gereageerd.

Uithoftram

Eén van de stellingen betrof het mogelijk doortrekken van de Uithoftram naar Zeist. Een meerderheid van de stemmers vond dit een goed plan, maar het kon niet op instemming rekenen van de politici. VVD-lijsttrekker en huidig wethouder Sander Jansen vond het plan te kostbaar en meende dat er betere, goedkopere alternatieven zijn voor openbaar vervoer. 

Fietsers voorrang

Een andere stelling ging over hoe veilig Zeist is voor fietsers. Onder het publiek waren de meningen verdeeld, maar volgens de politici kan er in Zeist wel een tandje bij als het om veiligheid voor fietsers gaat. Verkeerswethouder Roy Luca, lijsttrekker voor de lokale partij Seyst.Nu vindt dat er nog veel te verbeteren valt aan de fietspaden. Hij heeft daar de afgelopen periode veel werk voor verzet, maar het karwei is volgens hem nog niet af.

Slotlaan autovrij?

De meeste emotie ontstond bij de derde en laatste stelling omtrent het mogelijk afsluiten van de belangrijkste winkelstraat in Zeist, de Slotlaan. Alleen GroenLinks is daar voorstander van. De andere partijen stellen voor om de winkelstraat autoluw te maken en zodanig in te richten dat doorgaand verkeer een andere route kiest en het centrumgebied mijdt. Lijstrekker Ronald Camstra van GroenLinks hield aanvankelijk vast aan zijn plan om de Slotlaan te ontdoen van gemotoriseerd verkeer, maar in een fel debat nam hij gas terug en meende hij dat autoluw ook al winst betekent voor fietsers en winkelend publiek.

Het grote Zeister Verkeersdebat was georganiseerd door het Lokaal Mediacentrum Zeist en werd geleid door journalist en Zeistenaar Job Boot.

 

 

Nieuwsarchief
Logo Linked in Logo Facebook Logo twitter
Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl