Zeist omarmt iconisch kunstwerk Eden

26-11-2018

Een nieuwe oogappel voor Zeist. In het Hogewegplantsoen midden in het vernieuwde centrum staat het bronzen kunstwerk Zittende man met hond. Een ontwerp van de Amsterdamse kunstenaar Ram Katzir. Het gaat om twee bronzen beelden naast elkaar, bijna vier meter hoog. Een prachtige aanwinst voor het centrum van Zeist en voor de Beeldenroute Zeist, die al vijftig kunstwerken van verschillende beeldend kunstenaars telt. Een van hen is de dit jaar overleden Armando. 

Inspiratie

Ram Katzir noemt zijn creatie Eden, geïnspireerd op een gedicht van Milan Kundera. Hij schreef ooit dat Eden the place to be is. Dat is het plantsoen in Zeist nu ook. Een plek om even bij te komen van het shoppen, van het beeld te genieten of gewoon even niets te hoeven doen.

Veel pubiek

De onthulling van Eden eind november werd bijgewoond door zo'n tweehonderd Zeistenaren. Ze keken naar een korte balletvoorstelling met muziek die speciaal voor deze gelegenheid was geschreven. Aan wethouder cultuur Marcel Fluitman en de kunstenaar zelf de eer om Eden te ontdoen van een metershoog doek, zodat de twee beelden zichtbaar werden voor het publiek.

Icoon voor Zeist

Eden is een icoon. Een tweetal beelden met een hoge aaibaarheidsfactor. Want het beeld mag ook worden aangeraakt en beklommen door kinderen. Katzir wil met zijn kunstwerk mensen met elkaar en de natuur verbinden. Zijn twee beelden in het dorpscentrum van Zeist nodigen daartoe uit.

Presentatie onthulling Eden in centrum Zeist: Job Boot, journalist, mediatrainer, dagvoorzitter, voice-over.

 

 

 

 

Nieuwsarchief
Logo Linked in Logo Facebook Logo twitter
Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl