Levendig debat over afvalscheiding Zeist

15-12-2018

Omgekeerd inzamelen van afval zorgt voor een flinke vermindering van het restafval. Dat zei wethouder Wouter Catsburg tijdens het grote afvaldebat in de bibliotheek van Zeist. Uit een proef is gebleken dat deze manier van inzamelen minder restafval oplevert en dus goed is voor het milieu. Bij omgekeerd inzamelen scheiden inwoners plastic, gft, papier en karton in containers. Deze worden door de vuilniswagens opgehaald. Wat overblijft aan restafval gaat naar een verzamelcontainer in de buurt.

Minder restafval

Zeist produceert momenteel zo'n 200 kilo huishoudelijk restafval per inwoner per jaar. In sommige gemeenten is dat aanzienlijk minder. Dat draagt bij tot meer hergebruik van afval. Voorwaarde is wel dat het afval gescheiden moet worden aangeleverd.

Kritisch

Hoogleraar Raymond Gradus, specialist op het gebied van afvalscheiding en verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is geen voorstander van het afval scheiden aan de bron. Hij was door het Lokaal Mediacentrum Zeist gevraagd een inleiding te houden. Volgens Gradus is het apart inzamelen van plastic afval duur en niet duurzaam. Hij pleit voor nascheiding, waardoor recyclebaar plastic zoals de petfles een nieuw leven kan krijgen. Ander plastic zoals folie biedt volgens de hoogleraar amper mogelijkheden tot hergebruik. Apart inzamelen is dus zinloos.

Discussie

De inleiding van Gradus vormde aanleiding tot een levendig debat. Aan de hand van stellingen werd duidelijk dat  Zeistenaren absoluut bereid zijn mee te werken aan afvalscheiding. Volgens hen is het apart inzamelen van plastic juist een goede zaak. Ook wethouder Catsburg deelde dat standpunt en ging niet mee in de kritiek van Gradus. 

Wel moet de communicatie over afvalscheiding vanuit de gemeente naar de burgers toe beter, zeiden enkele aanwezigen. Dat zal leiden tot meer bewustzijn onder de inwoners over het belang van afvalscheiding.

Het Lokaal Mediacentrum Zeist wil ook in 2019 in samenwerking met Idea Cultuur debatavonden organiseren over actuele thema's of zaken die Zeist aangaan. Eerder werd een mediadebat gehouden over mobiliteit in Zeist en over de toekomst van het leegstaande V&D-pand in het centrum van het dorp. 

Op de foto: presentator Job Boot laat inwoners aan het woord tijdens het mediadebat over afvalbeleid

Foto: Mel Boas.

 

 

Nieuwsarchief
Logo Linked in Logo Facebook Logo twitter
Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl