1 2 3

Journalist

'Schrijvende journalistiek?
Dat vraagt om creativiteit'

Van huis uit ben ik schrijvend journalist, maar vanaf 1977 ook actief als radio- en televisieman. Afgestudeerd aan de School voor de Journalistiek in Utrecht, in 1974. Schrijven altijd beschouwd als een fascinerende uiting van creativiteit. Als lid van de kunstredactie jarenlang verbonden geweest aan Utrechts Nieuwsblad.

Job Boot is kritischIeder mens is interessant. Het gaat altijd om mensen. Bij processen en besluiten, bij grote zaken of alledaagse gebeurtenissen. Daarom zijn interviews waarin de mens centraal staat zo boeiend. Wat drijft hem, wat zijn z'n werkelijke motieven? Het interview is een heel persoonlijke vorm van ontmoeting. Een moment waarop mensen zich blootgeven en emoties vrijkomen. Aan de journalist om de grenzen van de journalistieke ethiek te bewaken, om mensen tegen zichzelf te beschermen. Soms ook om grenzen te verleggen. Tot de kern van de zaak doordringen. Erachter komen wat mensen echt bezighoudt. Op zoek naar boeiende uitspraken, die anderen inspireren of ontroeren.

 

 

 

Artikelen

Het schrijven van een verhaal is altijd een uitdaging. Het moet de doelgroep bereiken. Iedere journalist wil dat zijn verhaal gelezen wordt. Dat vereist inlevingsvermogen, bronnenonderzoek en natuurlijk een vlotte pen. Een artikel voor een krant vraagt een andere benadering dan bijvoorbeeld een verhaal voor een vakblad. Het is in alle gevallen de kunst om de lezer aan je te binden.

Teksten

Sommige teksten zijn goed of zelfs uitstekend, andere zijn voor verbetering vatbaar. Wie teksten inspreekt voor film of televisie weet dat als geen ander. Meedenken met opdrachtgevers als journalist en als voice-over. Adviseer desgevraagd om teksten nóg beter te maken.

Maak je website met Websitemachine.nl